SIR
Nieuwsbrief mei
15 05 2013
Twee gratis rondleidingen: verhalen en Wederopbouw
Achter ieder beeld schuilt een verhaal. Dat geldt zeker voor de beelden in de openbare ruimte die vaak een fascinerende historie achter zich en ook voor zich hebben. Benieuwd naar de verhalen? Loop dan mee in de vroege op zondag 2 juni mee.

Denk mee over de verschuivende betekenissen van de kunstwerken die tijdens de Wederopbouw gemaakt zijn voor Rotterdam. In een langlopende serie wordt telkens één bijzonder Wederopbouwkunstwerk uitgelicht. Kom op dinsdagavond 4 juni en hoor alles over De Boeg; het monument aan De Boompjes vlakbij de Erasmusbrug.


Lees verder (en aanmelden) >>
19 05 2013
Heropening Pauluskerk
De week van 2 t/m 9 juni is de openingsweek van de nieuwe Pauluskerk, waar niet alleen bezoekers en kerkgangers, maar alle Rotterdammers welkom zijn. SIR feliciteert de betrokkenen met hun prachtige Pauluskerk en opent op 3 juni het gesprek met de Pauluskerkbezoekers over ‘hun’ beeldenterras.


Lees verder >>
20 05 2013
Schouwploeg #3
Schouwploeg #3 vond onlangs plaats in De Gouvernestraat. Deze aflevering was een publiek café met voordrachten van diverse experts. Het onderwerp van deze avond was het schetsen van een utopie m.b.t. de toekomst voor kunst en de publieke ruimte (Rotterdam) vanuit (kunst)historisch, politiek, financieel en vooral zeer particulier perspectief.

Hoewel de expansie van projecten kunst in de publieke ruimte én van de publicaties over kunst en engagement enorm zijn, blijft deze tak van de kunst een marginaal en vaak onprofessioneel bestaan leiden. En dat terwijl de kunst juist de laatste jaren toont dat ze in relatie met de stad fascinerende vormen kan ontwikkelen die impact hebben. De discipline vergt een grondige analyse. SIR wil met de Schouwploeg zoveel mogelijk mensen betrekken bij dit onderzoek met Rotterdam als fascinerende casus.

En er is hoop. Overal schieten de lezingen, conferenties en startende onderzoeken als paddestoelen uit de grond:

1. De meesters van de kunst en de publieke ruimte Elmgreen en Dragset organiseren in juni lezingen en debatten in München (D).
2. Onze collega’s van BKOR (Beeldende Kunst Openbare Ruimte) en TENT organiseren op 7 juni het symposium Less is More, More Or Less, naar aanleiding van het ontzamelingsplan van BKOR.

Over beide evenementen leest u verderop in deze nieuwsbrief.


Lees het Schouwploeg blog >>
18 05 2013
SIR kunstenaars Elmgreen & Dragset: A Space Called Public / Hoffentlich - Offentlich
Nog tot eind september loopt in München A Space Called Public / Hoffentlich - Offentlich, van kunstenaars/curatoren Elmgreen & Dragset: projecten, lezingen, debat en publicatie.

Elmgreen en Dragset willen het debat over de publieke ruimte van vandaag heropenen. Vanaf 6 juni en van 11 tot en met 13 juli 2013 vinden in de Galerij van het Stadhuis een serie lezingen en paneldiscussies plaats met excursies naar diverse publieke plaatsen in de stad.


Lees verder >>
18 05 2013
Less is More, More Or Less
Onder de titel Less is More, More Or Less opent op vrijdag 7 juni in TENT de discussie over verzamelen en ontzamelen van kunst in de publieke ruimte. Met de kunst van Rotterdam als vertrekpunt presenteren denkers verschillende perspectieven op het begrip verzamelen (opinies), tonen kenners praktijkvoorbeelden in de stad (field trips) en laten kunstenaars in TENT zien hoe ontzamelen onderdeel van de kunstpraktijk kan worden (case studies).


Meer informatie >>
18 05 2013
Wilhelminasteen
Op 30 mei 2013 wordt op de Wilhelminapier in Rotterdam De Wilhelminasteen herplaatst. Net als bij de eerste plaatsing in 1891, nu 122 jaar geleden, krijgt de steen een tijdcapsule mee. Over nog eens 122 jaar, in 2135, zal die weer geopend worden. De nieuwe tijdcapsule wordt gevuld met 1000 vragen aan de toekomst. De teller staat nu op: 903. Er kunnen dus nog vragen bij!

De verzegelingsceremonie op 30 mei begint om 17.30 in het Fotomuseum en van daar wordt de tijdcapsule naar de kademuur tegenover Hotel New York gebracht om ingemetseld te worden. De tijdcapsule komt in een afgegoten versie van de Wilhelminasteen. Beiden worden ingemetseld in de kademuur, ter hoogte van Hotel New York. Iedereen is welkom!


Lees verder >>
21 05 2013
SIR kunstenaars Mark Manders en Erik van Lieshout op Biënnale van Venetië
Met trots laten we u weten dat op de Biënnale van Venetië niet alleen twee SIR kunstenaars, maar ook een van onze adviseurs zijn vertegenwoordigd.

Op 29 mei is de opening van Room with Broken Sentence van Mark Manders en Lorenzo Benedetti (SIR adviseur), de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië. Op de biënnale is tevens nieuw werk te zien van Erik van Lieshout. Curator Massimiliano Gioni toont zijn werk in de tentoonstelling Il Palazzo Enciclopedico.


Lees verder >>
20 05 2013
Henry Moore in Rijksmuseum en op film
Terwijl het prachtige Wall Relief No. 1 van Henry Moore vier jaar wacht op zijn terugkeer in de publieke ruimte van Rotterdam, is er gelukkig veel Moore te zien deze zomer.

Op 22 juni opent het Rijksmuseum zijn nieuwe tuinen met een tentoonstelling van twaalf monumentale beeldhouwwerken van Henry Moore. De tentoonstelling is het startpunt van een nieuwe jaarlijkse traditie. De komende vijf jaar is de ‘groene buitenzaal’ van het museum iedere zomer decor van een internationale beeldententoonstelling.

De mini-documentaire Henry Moore Wall Relief No. 1 wordt getoond op 7 juni in TENT als onderdeel van Less is More, More or Less (zie eerder in deze nieuwsbrief).


Meer informatie >>
20 05 2013
Nieuwe SIR inclusief interim adviescommissie nu afdeling CBK
Vanaf 1 januari 2013 is SIR inclusief de adviescommissie een afdeling van het Centrum Beeldende Kunst zodat de SIR en BKOR de krachten ten behoeve van kunst en de publieke ruimte kunnen versterken.

In de (interim) adviescommissie SIR hebben thans zitting: Jaap Guldemond (plaatsvervangend voorzitter), Lisette Smits, Jeroen Doorenweerd, Jos van der Pol, Lorenzo Benedetti.
Sculpture International Rotterdam (SIR) beheert en ontwikkelt de internationale collectie publieke kunstwerken ter ondersteuning van de internationale en culturele ambities van Rotterdam. SIR is onderdeel van CBK Rotterdam.
 
Collectie
Programma
Ontwerp
Weblog
Nieuws
 
SCULPTURE INTERNATIONAL ROTTERDAM
Eendrachtsstraat 10
3012 XL Rotterdam
+31 (0)10 436 02 88
twitter facebook linkedin vimeo youtube rss Email
U bent ingeschreven voor onze mailinglijst. Uitschrijven

Niet leesbaar? Bekijk de webversie
*|REWARDS|*