Column

GOD IS GOED, MAAR ROTTERDAM IS BETER!

Column van Pam Emmerik Het stomste beeld dat ik ken op deze wereld staat in de grandioze rivier de Ebro middenin de Catalaanse stad Tortosa. Het is een hoge zuil waarop een keizerlijk-symbolische adelaar suf op zijn kont zit. Het beeld is gemaakt in opdracht van de vuige dictator Franco, om de slag van de Ebro te memoreren.
lees meer »

 

"Schenk mij heden mijn dagelijks beeld"

Op een warme aprilavond loop ik over een plein van de nieuwe stad die ik Madrettor noem. Ooit moet deze stad anders bekend zijn geweest, maar de vroegere stadsnaam is mij in de loop van jaren en gebeurtenissen ontschoten.
lees meer »

 

Nationaal gastarbeidermonument - ontwerp 2010

Iedereen kent de uit de as verrezen Rotterdamse feniks, maar wie heeft hem echt gezien? Hans van Houwelingen over het Nationaal Gastarbeidermonument
lees meer »

 

Analyse Moosje Goosen: Things That Remind: Naum Gabo’s 'Ding' en het Gastarbeidersmonument

Na de vele gesprekken die SIR voerde, zowel intern als met het CBK en met Hans van Houwelingen (eenmaal met Mohammed Benzakour erbij), wilde SIR graag een onafhankelijk onderzoeker/auteur uitnodigen om het ontwerp van het Nationaal Gastarbeidermonument te analyseren op vorm, inhoud en functie. Moosje Goosen is schrijver, criticus en redacteur en woonachtig in Rotterdam.
lees meer »

 

De controverse

Dees Linders over de Naum Gabo controverse: wat heeft de Nauma Gabo met het gastarbeidermonument te maken; een uitleg over de controverse rondom het titelloze beeld van Naum Gabo aan de Coolsingel in Rotterdam.
lees meer »

 

Siebe Thissen: (Paul McCarthy's) Santa Claus Is Coming to Town

Finally, Paul McCarthy’s sculpture "Santa Claus" will find a place to stay. For more than two years he has lived in exile, as public opinion in Rotterdam, The Netherlands, had turned against him.
lees meer »

 

Eli, Eli, lema sabachta-ni? Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten

Een column van Katriena Trompe, juni 2008 Mein Gott, mein Gott, warum hast du mich verlassen?
lees meer »

 

Leesbare stad

Een column van Q.S. Serafijn
lees meer »

 

Free, Open, 24hours

Een column van Jannetje in 't Veld & Toon Koehorst (Grafisch ontwerpers van de identiteit van SIR)
lees meer »