Zonder Titel

Coolsingel - fotografie: Jannes Linders 2011

Het Beeld


Kijk ook op onze Naum Gabo website en meld u aan als Vriend van Gabo: www.naumgabo.org

De ruimtelijke constructie die sinds 1957 de nieuwbouw van warenhuis De Bijenkorf aan de Coolsingel flankeert, was volgens Gabo een 'ideologische bijdrage tot het constructivisme'. Dat heeft vooral te maken met de bereikte integratie van architecturale en sculpturale benaderingen, met de transparantie van de omschreven ruimte en met de indruk van gewichtloosheid in een sculptuur van dit formaat en gewicht – het ding weegt circa 40.000 kilo.

Het werk dateert uit een periode waarin Gabo's vroege, strengere geometrisch-abstracte constructies reeds plaats hadden gemaakt voor vrijere constructies in een meer organische vormentaal. In een toelichting op het beeld aan de kunsthistoricus Herbert Read melde Gabo dat de organische structuur in de plantenwereld hem de inspiratie bood voor de structuur van het beeld. [Herbert Read, Gabo, Rotterdam 1958, z.p.]. De geleidelijke verandering van richting die in de elementen is toegepast, zorgt voor de suggestie van beweging.

Gabo zag de fundering van het beeld als wortels, die ervoor zorgen dat het bovengrondse stevig verankerd wordt. De twee blokken beton, bekleed met zwart marmer, vormen het equivalent van een stam. Hieruit groeien acht metalen takken, die elkaar bovenin raken. De donkere, fijnere kern staat voor het bladerdek.

Het beeld neemt, geheel conform de grondprincipes van het constructivisme, met een minimum aan massa een maximum aan ruimte in.

Specificaties

bijnamen Gestileerde bloem, het ding, treinongeluk
jaartal vervaardiging 1957
locatie sinds 1957, Coolsingel, Centrumruit, Centrum
stroming Constructivisme
afmetingen beeld (hxbxl) in cm 2600 x 450 x 540
materiaal Object: Staalprofiel, buis en draadgaas

 

Gabo Singers. Eerbetoon aan Naum Gabo’s Z.T. 1957