Zonder Titel

Kruisplein 2006, fotografie: Pieter Vandermeer

Het Beeld

Drie knaagdieren hangen met de staart vastgeklemd onder een balk, op de plaats waar je een straatnaambordje zou verwachten. Mark Manders plaatste dit werk op het gebouw Weenapoint aan het Kruisplein. De balk is evenals de diertjes van brons, maar beschilderd met een brons, maar beschilderd met een houtstructuur en -kleur.
De sculptuur is een permanent deel van een meervoudig project. In de week van de onthulling van het beeld, gaf Manders een krant uit die huis-aan-huis werd verspreid.

In deze krant stonden naast enkele gedichten foto’s van tijdelijke ingrepen die Manders had gedaan in de openbare ruimte. Ook stonden er portretten in van de Britse Angus Taggart, een vijftienjarige die door de kunstenaar gefotografeerd werd omdat zijn gezicht een multiculturele uitstraling had. De krant gaf een idee van de gedachtewereld van deze jongen en suggereerde dat de sculptuur van hem afkomstig was.

Angus fungeerde als een alter ego van Manders. De kunstenaar Mark Manders, die alleen in een artificiële wereld bestaat, is op zijn beurt ook weer een alter ego van de persoon Mark Manders. Manders werk bestaat uit gematerialiseerde gedachten en gebeurtenissen uit die artificiële, imaginaire wereld. Deze wereld geeft hij sinds 1986 vorm in zijn meervoudig project Zelfportret als gebouw. Zo komen ook de knaagdieren uit deze grillige, imaginaire wereld van de kunstenaar Manders.
(Bron:openbarekunst.nl)

Specificaties

bijnamen De ratten
jaartal vervaardiging 2000
locatie sinds 2001, Kruisplein, Westersingel/Culturele as, Centrum (in depot, nieuwe locatie wordt gezocht)
afmetingen beeld (hxbxl) in cm 50 x 300
materiaal Brons