Zonder Titel

Benthemstraat (Hofpleintheater), fotografie: Jannes Linders 2011

Het Beeld

Het titelloze glas-in-betonreliëf naar ontwerp van Karel Appel, is als een fries boven de ingang van het Hofpleintheater gesitueerd. Het informele werk is sterk in contrast met de zakelijke bouwstijl van het grootschalige scholencomplex, het Technikon, waar het Hofpleintheater onderdeel van is. De gebruikte vormen zijn speels en grillig en de kleuren zijn contrasterend en fel.

De vorm en inhoud van het werk corresponderen met de schilderijen van Appel uit dezelfde periode. De indeling van het langwerpige vlak wordt gevormd door de speelse belijning van het betonreliëf. De compositie lijkt op het eerste gezicht abstract en organisch maar details als uitpuilende ogen en monden suggereren verschillende figuren. De contouren van het betonreliëf zijn ingevuld met meerdere, tegen elkaar geplaatste gekleurde glasplaten. Ook dit kleurgebruik sluit aan bij Appels schilderwerk uit dezelfde tijd. De stijl van de jaren vijftig, waarin de nadruk lag op de materie van de verf, had Appel achter zich gelaten. Hij ontwikkelde een nieuwe werkwijze waarbinnen hij gladde, egale kleurvlakken tegen elkaar plaatste en zo de intensiteit van de kleuren benadrukte.

Aan de buitenzijde vraagt het vrolijke lijnenspel in het beton de meeste aandacht, binnen is de kleurenpracht van het licht dat door het gekleurde glas valt overweldigend.

Specificaties

bijnamen Glas in beton
jaartal vervaardiging 1970
locatie sinds 1968, Benthemstraat 11-17, Provenierswijk, Noord
stroming Expressionisme
afmetingen beeld (hxbxl) in cm 6 x 24 meter
materiaal Glasapplique in beton