Zonder Titel

Beeldenterras Westersingel, fotografie: Jannes Linders 2011

Het Beeld

Sinds 2001 staat een sculptuur van de Amerikaanse kunstenaar Joel Shapiro op het Rotterdamse beeldenterras. Het beeld heeft geen titel en is sterk geabstraheerd, maar de meeste toeschouwers herkennen er direct een mensfiguur in. De houding die de figuur aanneemt, is echter dubbelzinnig en moeilijk te duiden. Het beeld bestaat uit vijf haast identieke delen van een door Shapiro veel gebruikte vorm: de balk. Het beeld is daadwerkelijk gevormd uit houten balken.

Shapiro construeert zijn sculpturen doorgaans in hout, waarna hij ze soms afgiet in brons, ijzer of lood. De houtstructuur is vaak, ook in dit geval, nog zichtbaar op de afgegoten blokvormen. Hierdoor legt Shapiro de nadruk op twee belangrijke aspecten van zijn werk: op het seriële van zijn beelden en op de uiterste versobering van vormen die hij toepast.

De bronzen figuur balanceert op één been op de sokkel. De ledematen steken ver uit en staan gedraaid ten opzichte van elkaar, daardoor ontstaat een sterke dynamiek. De indruk wordt gewekt dat de figuur licht en beweeglijk is. Tegelijk zorgt het ervoor dat het beeld geen duidelijke voorzijde kent; de sterk wisselende aanzichten maken het beeld aan alle zijden interessant.

Specificaties

bijnamen Acrobaat
jaartal vervaardiging 1999
stroming Minimalisme
afmetingen beeld (hxbxl) in cm 217 x 171 x 120
materiaal Brons