Wilhelmina

Wilhelmina © Pieter VandermeerHet Park 2006, fotografie: Pieter Vandermeer

Het Beeld

De beeldhouwster Charlotte van Pallandt was bevriend met de toenmalige Koningin Juliana. Ze vervaardigde meerdere portretten van de Nederlandse vorstinnen. Het standbeeld van Koningin Wilhelmina in Het Park in Rotterdam werd in 1968 onthuld. Het is uitgevoerd in hardsteen, een materiaal dat men goed vond passen bij de persoonlijkheid van Wilhelmina.

Men wilde haar uitgebeeld zien in al haar eenvoud, als de moeder des vaderlands, niet neerziend, maar opkijkend. Haar onverzettelijkheid, moed, standvastigheid en vastberadenheid komen tot uitdrukking in dit portret. Of, zoals Winston Churchill het verwoordde: "There is but one man and that is Queen Wilhelmina".Het robuuste, driehoekige beeld typeert Wilhelmina, gekleed in haar lange jas, met een brede bontstola om de hals en een hoed die bijna het gehele gezicht omhult. Met de armen strak langs het lichaam maakt ze een kordate indruk. De persoonlijkheid die Van Pallandt in het beeld heeft willen vangen, spreekt meer uit de houding dan uit de gelaatstrekken. Het gezicht is amper gedetailleerd en toch vond Juliana dat het beeld precies op haar moeder leek.

Van Pallandt heeft voor het ontwerp foto's gebruikt die van Wilhelmina zijn genomen toen zij in mei 1958 het oorlogsmonument van Mari Andriessen in Rotterdam onthulde. Er gingen vele ontwerpen vooraf aan de definitieve versie van het standbeeld. Het beeld was aanvankelijk gedacht in brons en er werd een bronzen model van circa twintig centimeter hoog vervaardigd. Toen dit model was vertaald in een gipsen versie van een meter hoog, koos men op de valreep voor uitwerking in steen. Het gipsen model is in Parijs mechanisch vergroot in steen tot drie meter en daarna voorgehakt door een steenhouwer in Haarlem. Vervolgens is het naar het atelier van Van Pallandt in Noordwijk gebracht voor de definitieve afwerking.

Specificaties

stroming Realisme
materiaal