Wall Relief no. 1

Weena, (c) The Henry Moore Foundation

Het Beeld

Het bakstenen Wall Relief No.1 dat sinds 1955 de gevel van het voormalige Bouwcentrum siert, is een ontwerp van Henry Moore. De wand is bekleed met circa 16.000 handgemaakte bonte klinkers, die op maat gehakt zijn en daarna in wild verband tot een reliëf zijn samengevoegd. Twee meestermetselaars zijn, verspreid over ongeveer vier maanden, samen 1200 uur met de klus bezig geweest.

Aan de boven- en onderzijde van het reliëf is de nadruk gelegd op de horizontale lijnen en aan de zijkanten vooral op de verticale. Dit is gedaan in verschillende geometrische patronen – blokken, lijnen of cirkels, variërend van lengte, breedte en aantal – die samen een kader vormen. Ze steken uit de wand of zijn juist verdiept aangebracht. Toch doen deze motieven niet aan als een omlijsting. Op enkele punten zijn elementen ingebracht die het kader doorbreken.
In het midden is de compositie vrijer opgebouwd. Vijf organische vormen zijn losjes naast elkaar in het vlak geplaatst. Ze doen denken aan lichamen of planten, en aan vormen die in een proces van jaren door natuurkrachten zijn ontstaan, bijvoorbeeld door water, zand en wind uitgesleten stenen.

2010: Het voormalige Bouwcentrum nu Weenapoint geheten wordt gesloopt, uiteraard nadrukkelijk met behoud van dit meesterwerk, Wallrelief 1. De Architecten Cie die de prijsvraag voor nieuwbouw op deze plek won, tekent aan het ontwerp voor de torens die hier moeten verrijzen. Het behoud van Wallrelief op de oorspronkelijke plek, uiterst rechts in de gevel, behoort tot het programma van eisen dat de architect mee kreeg.

Specificaties

jaartal vervaardiging 1954
locatie sinds 1955, Weena 700, C.S kwartier, Centrum
afmetingen beeld (hxbxl) in cm 840 x 1860
materiaal Waalformaat handvorm bonte klinkers