Tor und Stele

Doelstraat, fotografie: Jannes Linders 2011

Het Beeld

De Duitse kunstenaar Günther Förg is een duizendpoot. Hij maakte naam met abstracte schilderijen, maar werkte ook als fotograaf, beeldhouwer, graficus en interieurarchitect; hij ontwierp bijvoorbeeld het plafond met de neonornamenten van het Kunsthalcafé (Museumpark/Westzeedijk).

Förg heeft in het smalle straatje tussen het Hoofdbureau van Politie en andere hoge gebouwen een groots gebaar gemaakt met ruw brons en glimmend gepolijst zwart marmer. Een Tor (poort) in de openbare ruimte herinnert aan de Arc de Triomphe en de Brandenburger Tor, en een stèle (oorspronkelijk een Griekse grafzuil) hoort bij de klassieke stoffering van grootstedelijke pleinen. De ouderwets aandoende lantarens in de Doelstraat versterken het pleingevoel nog, ondanks de beperkte ruimte. Het derde element van het werk zijn de bruingele tegelvlakken op de grond, waarlangs de lantarens staan.
Helemaal passen doet het niet; in het tochtgat tussen de bebouwing kan de poort alleen de hoogte ingaan – hij is zeker niet breed genoeg om triomferende legers door te laten. Het is duidelijk: die tijd hebben we gehad. De poort staat naast het politiebureau. Ook dat kun je ironisch uitleggen: de rol van de staatsmacht is vergeleken met de tijd van pleinen met triomfbogen sterk veranderd. (DvT)

Specificaties

jaartal vervaardiging 1994
locatie sinds 1994, Doelstraat, Centrumruit, Centrum
afmetingen beeld (hxbxl) in cm 12 x 100 x 6 meter
materiaal Natuursteen en brons