Screw Arch

Screw Arch © Pieter VandermeerMuseumtuin Boijmans, fotografie: Jannes Linders 2011

Het Beeld

De Screw Arch van Claes Oldenburg is in feite een ontwerp voor een brug. Het idee voor de brug ontstond naar aanleiding de plannen voor een Nieuwe Willemsbrug over de Maas. Op uitnodiging van directeur Wim Beeren werkte Oldenburg tussen 1978 en 1982 exclusief voor Museum Boijmans Van Beuningen aan een maquette, een ets en een sculptuur naar dit idee. Het schroefboogproject werd voltooid in New York. In oktober 1982 kwam een kolossale schroefboog, vervaardigd in drie afzonderlijke delen, per schip aan in Rotterdam, tezamen met zeventien werktekeningen, een maquette, drie etsen en diverse foto's en documentatie die onderdeel uitmaakten van het project. De expositie voor publiek vond plaats in de zomer van 1983.

De schroefboog bestaat uit een gebogen, aluminium schroef van circa vier meter hoog en zeven meter lang. De schroef is niet recht, zoals men zou verwachten, maar gebogen, alsof het materiaal slap is en onder zijn eigen gewicht doorhangt. Toch blijft het object herkenbaar. Juist de spanning in de vorm die door het buigen is ontstaan en de 'natuurgetrouwe' uitvergroting maken deze schroefboog tot een bijzonder, architecturaal aandoend maar tegelijkertijd speels object.

Aanvankelijk was het de bedoeling om de schroefboog, met bijbehorende maquette en etsen, enkele maanden per jaar in Museum Boijmans Van Beuningen te tonen. Het formaat van het beeld is afgestemd op de afmetingen van de zalen in de Bodonvleugel. Ter plekke aangekomen leek het een beter idee om het object een permanente plek in de museumtuin te geven. Oldenburg koos voor een plek boven het water, op het talud tussen de vijvers, als een herinnering aan zijn oorspronkelijke plan de schroef als brug uit te voeren. Het beeld wordt weerspiegeld in het water waardoor origineel en spiegelbeeld samen een kring vormen.

Specificaties

bijnamen Schroefboog
jaartal vervaardiging 1982
locatie sinds Museumtuin Boijmans Van Beuningen
stroming Pop Art
afmetingen beeld (hxbxl) in cm 386 x 240 x 655
materiaal Aluminium