Monument voor alle gevallenen 1940-1945

Mari Andriessen, Stadhuisplein © Jannes Linders 2011

Het Beeld

Mari Andriessen gedenkt de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog met vier figuren in brons in zijn Monument voor alle gevallenen 1940-1945 uit 1957.
Twee mannen, een vrouw en een kind ontmoeten elkaar op een lage sokkel. Ze symboliseren verschillende aspecten van de na-oorlogse jaren. Het verdriet om het verleden krijgt vorm in het gebogen hoofd van de vrouw, het optimisme van de wederopbouw gaf Andriessen weer als een man met schop. De andere man en het kind vormen een schakel tussen deze twee uitersten. Het beeld is strategisch geplaatst, tussen het oude stadhuis en de nieuwbouw van de Lijnbaan.

Op de sokkel zijn de woorden ‘Sterker door strijd’ te lezen. Wilhelmina sprak deze woorden na haar terugkeer uit Engeland, Rotterdam heeft ze als devies in haar stadswapen opgenomen. Op de andere zijde staat een gedicht dat Clara Eggink bij het beeld schreef: ‘Het werk des daags vraagt om een gave mens. Men moet de ramp om zijn herstel vergeten. Zoals de zwerm der meeuwen op uw havens, onafwendbaar keert de levensdrift. Toch stoelt uw welvaart tevens 't ontijdig graf van die nu van geen opbouw weten. Gedenk dees onherstelbaarheid – dan zal uw nageslacht zijn brood in vrijheid eten.’

Specificaties

bijnamen Heden, verleden en toekomst
jaartal vervaardiging 1956
locatie sinds 1957, Stadhuisplein, Centrumruit, Centrum
stroming Realisme
afmetingen beeld (hxbxl) in cm 200 x 300 x 150
materiaal Geelkoperlegering, sokkel platen steen