Monsieur Jacques

Monsieur Jacques, Coolsingel © Jannes Linders 2011

Het Beeld

Sinds het levensgrote beeld Monsieur Jacques van Oswald Wenckebach aan de Coolsingel staat, hebben vele Rotterdammers het in hun hart gesloten. Monsieur Jacques is niet een portret van een werkelijk bestaand persoon, maar de verbeelding van een zelfvoldane burgerman. Sinds 1959 staat hij in dezelfde omgeving nadrukkelijk om zich heen te kijken en niets te doen: de borst vooruit, de neus omhoog, de hoed in de handen op de rug.

Het beeld toont een traditioneel gegeven, namelijk een gestileerde mansfiguur. De grondvorm is op eenvoudige wijze vormgegeven, details zijn grotendeels weggelaten. Monsieur Jacques draagt een overjas, al maakt men dat voornamelijk op uit het silhouet van de figuur. Zijn armen lijken aan zijn lichaam vastgegroeid. Het model van de jas is slechts summier gedefinieerd door de aanwezigheid van enkele verdiepte lijnen en verhoogde vlakken die positie van revers en jaszakken aangeven. Ook de broek en schoenen van het mannetje zijn op een soortgelijke wijze vereenvoudigd: waar de broek in de voet overgaat, is in het midden gelaten.

Museum Boijmans Van Beuningen bezit een reeks van figuurschetsen van Oswald Wenckebach, waarin Monsieur Jacques telkens figureert. Hij is in deze reeks in verschillende houdingen weergegeven en elk beeldje belicht een andere karaktertrek of stemming. De titels verwijzen naar gebeurtenissen of situaties waarin Jacques verkeerd: zo bezoekt hij een begrafenis, voert hij een politiek debat en is hij als toerist op vakantie. In de tijd dat het beeld geplaatst werd – halverwege de jaren vijftig! – herkenden veel Nederlanders er het stereotype van de Nederlandse burgerman in.

Specificaties

jaartal vervaardiging 1956
locatie sinds 1959, Coolsingel, Centrumruit, Centrum
stroming Klassiek Realisme
afmetingen beeld (hxbxl) in cm 180 x 70 x 60
materiaal Geelkoperlegering