Mario & Antonio

Ahearn & Torres, © Pieter Vandermeer

Het Beeld

In de Kromme Elleboog, een zijstraat van de Witte de Withstraat, zijn aan de gevel van een hoekpand de portretbustes van twee mannenfiguren opgehangen. De beelden zijn gemaakt door John Ahearn, met assistentie van Rigoberto Torres. De afgebeelde mannen kijken elkaar aan. De éne is wat jonger, blank en gehuld in een leren jasje, de ander is donker van huidskleur, in werkoverall en met een straatbezem van wilgentenen in de hand. De beelden zijn zeer gedetailleerd. Er is niet alleen gelet op de uiterlijke kenmerken van de geportretteerden maar ook op de anatomische vorm en de tint van het gezicht. Ook in de pose en in de toepassing van attributen en kleding die de figuren dragen wordt de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderd.

De personen die voor de beelden hebben geposeerd, zijn twee bewoners van de wijk, “Mario en Antonio”. Hun hoofden en een deel van hun bovenlichamen zijn afgegoten in gips. Daarna zijn met de mallen levensechte beelden van polyester vervaardigd, die door Ahearn zijn beschilderd. De achterliggende gedachte van de twee gevelbeelden is dat Ahearn het belangrijk vond om nu eens niet publieke personen – als bekende zeehelden, geleerden, dichters, weldoeners, staatshoofden, bestuurders en politici – te portretteren. Hij wilde juist ‘onbekende’ mensen vereeuwigen: de gewone man uit de straat. Het gaat hier niet om stereotypen, maar om individuen, die je op straat tegenkomt.

Ahearn bracht met zijn replica’s van mensen de kunst buiten de muren van het museum. Hij wilde daarmee een nieuw engagement aangaan, het publiek centraal stellen en inzoomen op sociaal-maatschappelijke thema’s. Door twee onbekende personen als model te nemen en levensecht in de openbare ruimte te exposeren, wilde hij de identiteit van die personen versterken en daardoor de sociale samenhang in de wijk vergroten.

Specificaties

jaartal vervaardiging 1991
locatie sinds 1991, Witte de Withstraat, Cool, Centrum (in depot, nieuwe locatie wordt gezocht)
stroming Sociaal geëngageerd realisme
afmetingen beeld (hxbxl) in cm 100 x 180 x 50
materiaal Polyesterhars, verf en lak