Maasbeeld

fotografie: Korrie Besems

Het Beeld

Met zijn 182 meter is het Maasbeeld een immens kunstwerk, maar aan de voet van de Willemsbrug lijkt het niet meer dan een bescheiden, speelse arabesk. Autonoom, maar toch afgestemd op de plaats. Net als het andere beeld van Auke de Vries in de stad, bij het Nederlands Archtitectuurinstituut.

De geschiedenis van het Maasbeeld begon met de vraag die hij kreeg om zijn kunstenaarsblik over de stad te laten gaan. Gemeentewerken vroeg hem om advies voor de Willemsbrug en de aard van een kunstwerk daarbij. Het werd een lang gesprek over kades, water, ruimte en stedelijke kwaliteit.
De Vries deed aanvankelijk niet mee aan de open inschrijving voor de opdracht voor het kunstwerk bij de brug, maar toen hij gevraagd werd en de gelegenheid kreeg er een jaar over na te denken, deed hij toch een voorstel.

De natuurkrachten doen hun werk: de ‘waslijn’, zoals het beeld in Rotterdam al snel heette, hangt door, de dwarse balken trekken hem naar opzij, de stalen ballen bungelen aan hun stoere ijzerdraad. Het beeld verbindt de Willemsbrug met een gehandhaafde pijler van de inmiddels ontmantelde spoorbrug. Het beeld gedijt in het romantisch-ruige, en toch besloten samenspel van rivier, brug en kademuur. (DvT)

Specificaties

bijnamen De waslijn
jaartal vervaardiging 1982
locatie sinds 1983, Bolwerk, Rivieroevers, Centrum
stroming Analytisch kubisme
afmetingen beeld (hxbxl) in cm 182 m lang
materiaal Staalplaat, polyester en staalkabel