Le Tamanoir

fotografie: Jannes LindersLe Tamanoir, fotografie Jannes Linders

Het Beeld

Het object Le tamanoir (De miereneter) is in 1963 vervaardigd door Alexander Calder. Vanaf 1965 is het te vinden op de hoek van de Aveling en de Venkelweg in Hoogvliet. Het beeld bestaat uit gestileerde vormen die uit plaatstaal zijn gesneden en door middel van enorme bouten aan elkaar zijn geklonken tot een monumentale ruimtelijke constructie.

Het beeld staat onwrikbaar op de ondergrond, een gegeven dat voortkomt uit de ontwikkeling van Calders werk. Aanvankelijk maakte hij ‘mobiles’, constructies die konden bewegen in de wind. Als voet voor zijn ‘mobiles’ maakte hij een zware basis. Later heeft hij deze basisvorm verzelfstandigd: hij liet de bewegende delen weg en maakte stilstaande vormen ('stabile'), zoals Le tamanoir.

Niet veel mensen zullen bij het zien van dit beeld direct aan een miereneter denken, maar eenmaal op het spoor gezet door de titel zijn de karakteristieke kop van het beest, de zware poten en het gebogen achterlijf te herkennen. In de sculptuur is de anatomie van de miereneter niet exact nagebootst, maar gestileerd weergegeven.

De constructietechniek die Calder toepaste was niet gebruikelijk binnen de kunst en valt te verklaren vanuit de achtergrond van de kunstenaar als werktuigbouwkundige.

Specificaties

bijnamen De vuilgrijper, de spin
jaartal vervaardiging 1963
locatie sinds 1965, Aveling/Venkelweg, Hoogvliet
afmetingen beeld (hxbxl) in cm 320 x 290 x 650
materiaal Staalplaat, verzinkt en geschilderd Staalplaat, verzinkt en geschilderd.