La Grande Musicienne

La Grande MusicienneBeeldenterras Westersingel 2006, fotografie: Pieter Vandermeer

Het Beeld

Het beeld La Grande Musicienne van Henri Laurens stelt een knielende, lierspelende vrouw voor. Laurens maakte het gipsen origineel in 1938. Het bronzen exemplaar dat het beeldenterras in Rotterdam siert, is pas in 1963 gegoten. Men ziet dit beeld nu als een sleutelstuk in het oeuvre van de kunstenaar, een belangrijke vertegenwoordiger van de vroege kubistische beeldhouwkunst.

Aan het beeld is duidelijk af te lezen dat Laurens in 1938 al voorbij was aan het strenge kubisme en een meer lyrische stijl hanteerde. Het gaat hem in dit beeld niet meer om het tegelijkertijd weergeven van verschillende aanzichten of onderdelen, maar eerder om het herschikken en laten vervloeien van vormen en om de sculpturale spanning die hij met deze zware, sensuele vormen oproept. Alle vormen, van de grote ronding van de heup, de sikkelvormige arm, de snaren van lier tot de punt van de elleboog, lopen in elkaar over. Alleen bij de rug treft men een diepe groef die een linker- en een rechterzijde markeert. De rug vormt een centrale as waar de elementen van het beeld omheen draaien, deze beweging nodigt uit de figuur van alle zijden te bekijken.

Het beeld is buitengewoon zorgvuldig gegoten. De huid is voorzien van een donker patina en is glad, wat de glooiingen in het beeld door de gelijkmatige terugkaatsing van het licht nog beter doen uitkomen.

Specificaties

jaartal vervaardiging 1938
afmetingen beeld (hxbxl) in cm 200 x 110 x 100
materiaal Geelkoperlegering, patine zwart/bruin/groen (natuurlijk)

 

Passanten over La Grande Musicienne