Erasmus

Erasmus op het Grote Kerkplein, 2008, fotografie: Jannes Linders

Het Beeld

Hendrick de Keyser maakte het ontwerp voor het bronzen standbeeld van Erasmus hoogstwaarschijnlijk aan de hand van portretschilderijen en -tekeningen die tijdens zijn leven zijn gemaakt, onder ander door Hans Holbein de Jongere. Op die portretten zien we Erasmus dikwijls gekleed in een tabberd met een brede bontrand aan mouwen en kraag, met op zijn hoofd een karakteristieke muts, de bonnet. Vaak is hij afgebeeld met serieuze blik, al lezend of met de handen op een dik boek. Al deze elementen zijn terug te zien in het Rotterdamse beeld van de humanist.

Het bronzen beeld is meer dan levensgroot en is bovendien ver boven de toeschouwer verheven door de twee meter hoge sokkel. Door de lichte buiging in zijn gewaad lijkt het alsof Erasmus al lezend voortschrijdt. Zijn linkerhand ondersteund het grote boek waarin hij leest, met zijn rechterhand slaat hij een bladzijde om.

Het beeld is bij de eerste onthulling in 1622 fel van glans geweest. In de loop der eeuwen is het brons geoxideerd en heeft de gestalte – mede door verschillende behandelwijzen van het materiaal die in de loop der tijden zijn toegepast – verschillende aanzichten gehad, variërend van felgroen tot vuilzwart.

Specificaties

bijnamen Desiderius Erasmus Roterodamus
jaartal vervaardiging 1622
locatie sinds 1964, Grotekerkplein, wijk, centrum
stroming Klassiek realisme
afmetingen beeld (hxbxl) in cm 223 x 100 x 138
materiaal Brons