De Voetballer

Centrale hal voetbalstadion de Kuip

Het Beeld

De Voetballer van Chabot is vervaardigd uit gewapend beton. Het beeld staat sinds de openingsdag van het voetbalstadion De Kuip in 1937 in de centrale hal. Het gegoten beeld is een uitzondering in het oeuvre van Chabot, die zijn beelden meestal uit hout of steen hakte. Voor de vervaardiging van sculpturen is gewapend beton geen gebruikelijk materiaal.In de betonnen figuur dient een wapening van ijzer als skelet. De buigingen van het stugge wapenijzer zijn in de vorm te herkennen, maar dit is niet de reden waarom de voetballer in zijn houterige pose staat.

De hoekige vormen zijn een bewuste keuze van Chabot. Voetbal is een volkssport, vond hij, en dus gaf hij degene die de sport beoefende het postuur van een arbeider: gedrongen en bonkig, met overdreven brede schouders en stevige onderarmen.

De voetballer lijkt bevroren in zijn pose. De enige vorm van dynamiek wordt veroorzaakt door de ledematen die in uiteenlopende richtingen uit de tors steken. Het lichaam is zeer gestileerd weergegeven. Er is weinig afwisseling in het volume van de hoofdvormen of in de richting van de welvingen. De schaarse details worden aangeduid met lijnen, alleen de kop is meer ruimtelijk gemodelleerd.

Specificaties

bijnamen Manus Gorilla
jaartal vervaardiging 1937
locatie sinds 1937, Olympiaweg 72, Sportdorp, IJsselmonde
afmetingen beeld (hxbxl) in cm 200 x 100 x 100
materiaal Gewapend beton, brons