Corporate Entity

Corporate Entity, fotografie: Jannes Linders

Het Beeld

Corporate Entity van Wessel Couzijn was op het moment van oplevering in 1963 de grootste bronzen sculptuur ooit in Nederland gegoten. De kunstenaar vervaardigde het beeld in opdracht van Unilever voor het nieuwe kantoorgebouw aan het Burgemeester s' Jacobplein.

De opdrachtgever meende dat de ruimtelijke werking van de strakke architectuur aanzienlijk zou kunnen worden versterkt door een tegenstelling te bewerkstelligen. Dit was de aanleiding om Couzijn opdracht te geven een dynamisch, vrijstaand, monumentaal beeldhouwwerk voor het gebouw te ontwerpen.

Noch de architect, noch de opdrachtgever legde Couzijn een artistiek program op, zodat de kunstenaar alle vrijheid had om zijn eigen uitgangspunten te bepalen.
Couzijn koos voor een horizontaal georiënteerde sculptuur, die duidelijk zou contrasteren met de verticaliteit van het gebouw. Daar het geheel in een vijver kwam te staan, zou de brede sculptuur gespiegeld worden door het water. Couzijn zelf wilde het beeld los in de vijver plaatsen, maar de opdrachtgever was bang voor schade door rukwinden. Besloten werd om het 20.000 kilo wegende bronzen gevaarte aan de luifel tussen ingang en vijver te bevestigen.

Corporate Entity is opgebouwd uit drie hoofdsegmenten, die naast elkaar zijn geplaatst en elkaar op enkele punten overlappen. De hoofdvormen zijn samengesteld uit grillige elementen die alle richtingen uitwaaieren en het beeld oproepen van een gefragmenteerd geheel. De overlappingen versterken de samenhang en het expressieve karakter van de hoofdfiguren. Ook de kleur draagt bij aan de dramatische kracht van het beeld. Op verzoek van Couzijn mengde de bronsgieter een speciale bronslegering met zesennegentig procent roodkoper erin, zodat het oppervlak zo snel mogelijk groen zou uitslaan.

Over de betekenis van het beeld wordt nog altijd gespeculeerd. Er wordt gesproken van 'belichaming van de eenheid binnen het grote bedrijf' (vandaar de foutieve vertaling 'Belichaamde eenheid'), maar ook van 'een aanklacht tegen de machtspositie van de multinational'.

Specificaties

bijnamen De schroothoop
jaartal vervaardiging 1963
locatie sinds 1992, Weena, C.S kwartier, Centrum
afmetingen beeld (hxbxl) in cm 627 x 800 x 1354 (18.000 kilo)
materiaal Brons