Ossip Zadkine - 1890 - 1967

Ossip ZadkineOssip Zadkine

Ossip Zadkine wordt in 1890 in Vitebsk in Wit-Rusland geboren. Zijn vader stuurt hem op zijn vijftiende naar Engeland om daar zowel de taal als enige 'goede manieren' te leren. Zadkine komt in Londen terecht. Hij volgt slechts enkele lessen aan de Regent Street Polytechnic: hij vind de docenten te behoudend. In 1909 vestigt hij zich in Parijs, waar hij veel kunstenaars ontmoet die zich met nieuwe kunststromingen als het kubisme bezighouden. In 1911 heeft Zadkine zijn eerste exposities.

Na de Eerste Wereldoorlog werkt hij in een geometrische stijl die van het kubisme is afgeleid. Hij gebruikt materialen als boetseerklei, steen en hout. Vanaf 1930 wordt
zijn werk steeds barokker en ruimtelijker. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt vlucht Zadkine naar de Verenigde Staten. Daar maakt hij zijn eerste doorboorde figuren. Terug in Parijs blijkt veel van zijn werk uit het atelier is verdwenen of verwoest.

Thema’s in Zadkines sculpturale werk zijn de bijbel en mythologie, muziek en dichtkunst. Zijn werk krijgt in de loop der tijd een expressieve lyriek en een steeds sterkere plasticiteit. In 1950 wint Zadkine de Grote Prijs voor de Beeldhouwkunst op de Biënnale van Venetië en in 1960 die van de stad Parijs. Hij overlijd in 1967 te Parijs en is daar begraven op begraafplaats Montparnasse.