Giuseppe Penone - 1947

Giuseppe PenoneGiuseppe Penone

Giuseppe Penone werd in 1947 geboren en groeide op als boerenzoon op het Italiaanse platteland in de buurt van Turijn. Hij ontwikkelde een nauwe band met de natuur en veel van zijn werk is gebaseerd op ecologische processen.

Penone wordt gerekend tot de arte povera. Belangrijk voor zijn werk zijn begrippen als schepping, metamorfose en het verstrijken van tijd. Zijn beelden refereren aan de mystiek van de natuur: stroming, transformatie, groei en erosie. Veel werken tonen de vergankelijkheid van de mens.

Hij begon in 1967 met het samenvoegen van natuurlijke en kunstmatige elementen, waardoor hij het groeiproces van de natuur beïnvloedde. Bijvoorbeeld In boom vergroeide hand (1968, uitgevoerd in Piemonte), bestaand uit een bronzen hand die een jonge boomstam omklemd. Jaren later blijkt het groeiproces van de boom beïnvloed en zijn hand en boom vergroeid. Soortgelijke processen zijn in de natuur besloten en illustreren de
symbiotische relatie tussen mens en natuur. Rond 1969 startte hij de serie Alberi (Bomen). Door van houten balken een aantal lagen jaarringen af te pellen, legde hij de oorspronkelijke boom bloot. Ook maakte Penone beelden met afdrukken van een hand, een gezicht of de afdruk van zijn eigen lichaam. In 1972 liet hij pompoenen in een mal van zijn gezicht groeien, waardoor ze dezelfde vorm aannamen en in 1978 maakte hij een afgietsel van zijn ademtocht. Het fysieke contact tussen de materialen en kunstenaar zelf vindt Penone belangrijk. Hij maakt tastbaar wat in werkelijkheid niet tastbaar is.

Giuseppe Penone bleef altijd trouw aan de werkwijze en uitgangspunten van de arte povera. Het beeld dat hij in 2001 in Rotterdam liet plaatsen, beantwoort aan eenzelfde concept als dat waarmee hij zijn carrière begon en illustreert zijn visie op zijn taak als beeldhouwer: “A sculptor’s task is to reveal the latent image in nature.”

Werken