Henri Laurens - 1885 - 1954

portret by Amedeo Modigliani, 1915Portrait of Henri Laurens 1915 2 portret door Amedeo Modigliani, 1915

De kunstenaar Henri Laurens heeft van zijn geboorte in 1885 tot zijn dood in 1954 in Parijs gewoond en gewerkt. Hij volgde een dagopleiding tot decorateur en steenhouwer en nam in de avonduren tekenlessen. Toen hij in 1911 de kunstenaar Georges Braque ontmoette, sloot hij zich aan bij diens kubistische stijl. Hij maakte collages, reliëfs en sculpturen van polychroom hout, gips en metaal, waarin hij probeerde een ruimtelijke vorm te vinden voor de papieren collages van kubisten als Braque en Picasso. Door de toepassing van kleur in zijn beelden wilde hij het effect van de lichtval op het beeld neutraliseren.

Aanvankelijk is Laurens' vormentaal geometrisch en is de opbouw van zijn beelden rigide, maar vanaf 1921 krijgt zijn werk een meer organische vormgeving. Aan het einde van de jaren twintig worden zijn figuren, die in hun eenvoud van grote kracht zijn, voller en ronder en winnen aan
monumentale compactheid. Laurens raakt steeds verder verwijderd van het kubisme. De vrouwenfiguur wordt het hoofdthema in zijn werk, vaak benaderd vanuit de klassieke mythologie. Hij concentreert zich daarbinnen echter niet zozeer op het verhalende, als wel op strikt plastische problemen zoals de ordening van vorm en volume.

Met de gestegen waardering voor zijn werk aan het einde van de jaren dertig kon hij zich permitteren op een groter formaat in brons te gaan werken. Naast het beeldhouwen hield Laurens zich ook bezig met het illustreren van boeken, waaronder dichtbundels van vrienden. In 1949 en 1962 werd zijn werk getoond op een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Een jaar voor zijn dood in 1953, kreeg hij de prijs voor de beeldhouwkunst op de Biënnale van São Paolo. Henri Laurens ligt begraven op het kerkhof Montparnasse te Parijs.