Job Koelewijn - 1962

Job KoelewijnJob Koelewijn

Job Koelewijn werd in 1962 geboren in Spakenburg en volgde een schildersopleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Vanaf zijn afstudeerproject in 1992 breekt hij radicaal met schilderen en zoekt hij naar andere manieren om zichzelf uit te drukken.

Koelewijn gebruikt vaak geurrijke en vluchtige materialen. Zo besmeerde hij in 1995 de deur van tentoonstellingsruimte De Appel in Amsterdam met inhalatiezalf. De scherpe geur maakte iedereen die de ruimte binnenkwam bewust van zijn ademhaling.

Vaak verwerkt Job Koelewijn in zijn werk tekst of poëzie. In 1996 bedekte hij de vloer van
een ruimte in het Stedelijk Museum van Amsterdam met groene isolatieplaten. Hierop schreef een performer met een deodorantroller gedichten. Deze bleven een paar minuten leesbaar en verdwenen daarna.

Koelewijn werkt met fotografie, film en video. Op een foto getiteld A Balancing Act zien we hem op straat met hoog opgestapelde glazen balanceren tussen de hoogbouw in New York, waar hij enkele jaren heeft gewoond. Hij maakt in die foto voelbaar hoe je, als kunstenaar en als mens, het leven kan ervaren. Het beeld heeft een persoonlijke lading, maar is tegelijkertijd herkenbaar voor iedereen.

Werken